Egy „káprázatos tehetségű futballsztár” – Kazinczy László, a Honvéd és a Tatabánya tragikus sorsú csatára
2018. február 22. írta: thac

Egy „káprázatos tehetségű futballsztár” – Kazinczy László, a Honvéd és a Tatabánya tragikus sorsú csatára

 

Kazinczy László 1935. augusztus 8-án született Budapesten. 1949-ben kezdte labdarúgó pályafutását a Rákoshegyi TC együttesében. 1952-ben, 17 éves korában az MTK igazolta le, majd a másodosztályú KISTEXT játékosa lett, ahonnan hamarosan meghívást kapott az utánpótlás-válogatott keretébe. Az 1956/57-es szezonban 21 mérkőzésen lépett pályára a textilgyári csapatban, és 11 alkalommal volt eredményes. Kiváló szezonja felkeltette iránta az NB1-es csapatok érdeklődését – végül az 1957/58-as évad kezdetére a kispesti „szomszéd”, a Budapesti Honvéd igazolta le.

 

kazinczy_laszlo_10.PNG 

 

Nem akármilyen csapatba került a fiatal játékos – a kispesti együttes 1948/49 és 1955 között mind a nyolc szezont a dobogón fejezte be, ebből ötször bajnokként zárt, majd az 1956-os félbeszakadt szezon végén is a dobogó élén állt. Puskásék külföldre távozása persze megrázta a klubot, amely az 1957 tavaszi félszezont csak a 12 csapatos mezőny 11. helyén zárta, Sós Károly edző feladata tehát adott volt: új, ütőképes fiatal csapatot építeni a megmaradt régi játékosok köré.

Kazinczy az 1957 augusztusi Esti Kupa mérkőzésein húzta magára először a Honvéd-mezt. A Diósgyőr elleni 8-0-ra megnyert mérkőzésen három gólt szerzett, Tichyvel együtt a mezőny legjobbja volt.

 

„A fiatal Kazinczy a jelek szerint meglepően rövid idő alatt beleilleszkedik a Honvéd támadósorába.” – írta teljesítményéről a Képes Sport.

„A Kazinczy—Machos— Tichy hármas tagjai több esetben pompásan alkalmazták azt a gyors támadás-indítást, amit Machosék Kocsissal és Puskással annyira értettek: egyikük gyorsan és pontosan leadja a labdát és máris villámgyorsan fut előre a lyukon, hogy a következő pillanatban meredeken visszakapja és akár egyből kapura lőhessen.”

Képes Sport, 1957/22.

 

Az NB1-ben az 1957/58-as év első fordulójában mutatkozott be, az ellenfél a Tatabánya együttese volt, az eredmény pedig az előkészületi mérkőzések fényében meglepő 2-1-es Bányász-siker lett. Kazinczy ezen a meccsen rendkívül bátortalanul játszott, aminek következtében kikerült a kezdőcsapatból, és egy jó ideig csak barátságos mérkőzéseken, illetve a tartalékcsapatban kapott lehetőséget.

Az utánpótlás-válogatottnak azonban mindezek ellenére tagja maradt, Törőcsik I, Bödör, Szimcsák I, Szimcsák II, Kleibán, Jagodics, Vasas Mihály társaságában több alkalommal is pályára lépett.

 

19571007.PNG

Népsport, 1957.10.07.

 

19571212.PNG

Népsport, 1957.12.12.

 

Tavaszra aztán megnyílt az út a nagycsapatba kerülés előtt. Bozsik, akit az őszi szezon hajrájára a csatársorba vittek előre, tavasszal visszatért a fedezetsorba, mint ahogy Kotászt is ide vezényelték, Machos pedig sérülésből tért vissza, és még nem lendült igazán formába.

A tavaszi idény nyitányán a Szombathely ellen a Budai II, Kazinczy, Tichy, Törőcsik I, Babolcsay csatársor játszott. A Honvéd 3-1-re nyert, az első gól előtt Kazinczy lövésébe a szombathelyi Molnár ért bele szerencsétlenül, öngólt érően. A kispesti jobbösszekötőnek ezen kívül több sikeres megmozdulása is volt, ezzel a szezon hátralévő időszakára lényegében állandósította is helyét a kezdők között.

 

 58szomb.PNG

Népsport, 1958.03.03.

 

Első „saját jogú” NB1-es gólját két fordulóval később a Szeged ellen szerezte, majd a szezon végéig további hétszer talált a kapuba. Ebből négyszer a Dorog elleni július 9-i meccsen volt eredményes.

 

dorog4.PNG

Népsport, 1958.07.10.

 

A szezon végére egyértelműen a Honvéd csatársorának erősségévé vált. „A robbanékony, gyors, mozgékony, technikailag nagyon jól képzett Kazinczyra szüksége van a Bp. Honvéd ötösfogatának.” – értékelt a Népsport szakírója. (Népsport, 1958.04.15.)

 

kazinzy_borsanyi.PNG

Kazinczy és Borsányi harca a Bp. Honvéd – Ú. Dózsa 2-0 mérkőzésen

Képes Sport, 1958/4.

 

1958 augusztusában a B-válogatott keretébe kapott meghívást Baróti Lajostól, majd 1958. október 5-én debütált is a csapatban Jugoszlávia ellen, a bajnokságban ugyanakkor ki-kimaradt a Honvéd kezdő tizenegyéből. Általános vélemény volt mindenesetre, hogy a csepeli Kisuczky, a BVSC-s Csernai, az újpesti Kuharszky, a ferencvárosi Rákosi, az angyalföldi Kékesi, valamint a kispesti Kazinczy az, akitől a jövőben még sokat várhat a magyar labdarúgás.

Az 1958/59-es bajnoki évben 16 meccsen lépett pályára a Honvédban, és hat gólt jegyezhetett. Nagyszerűen megértették egymást Tichyvel, a középcsatár nem egy gólját köszönhette jobbösszekötője kiváló átadásainak, indításainak.

A következő szezon előtt viszont összetűzésbe keveredett a klubvezetéssel: italozás miatt őt és Solti Istvánt néhány mérkőzésre eltiltották a szerepléstől. A negyedik fordulóban, a Salgótarján ellen tért vissza – mindjárt góllal, ezzel ismét huzamosabb időre bizalmat kapott Sós Károlytól. Ezt meg is hálálta, az ősz folyamán további négy gólt szerzett, továbbra is a csatársor fő mozgatójának számított. A tavasz már nem sikerült neki ugyanígy, sérülés is akadályozta, a Sós Károlyt váltó Babolcsay bizalmát sem élvezte teljes mértékben, így a szezon végén mindössze 14 játszott mérkőzést és 6 gólt (ebből ötöt ősszel) jegyeztek csak fel a neve mellé.

 

ks5909.PNG

Kazinczy elől Oláh (Salgótarján) ment

Képes Sport, 1959/9.

 

Az 1960/61-es szezont Kazinczyval a csatársorban kezdte a Honvéd, öt forduló után azonban kikerült Babolcsay csapatából. Az alig két éve hatalmas reménységként elkönyvelt játékos a tartalékcsapatban töltötte az őszi szezont. 1960 novemberében látjuk utoljára a nevét a Honvéd tartalékjai között, majd hosszú kihagyás után, 1961 májusában már a Tatabányai Bányász csapatának egy barátságos mérkőzésén találkozunk vele.

Honvédos karrierje tehát kissé homályosan ért véget, ami viszont egyértelmű, hogy az 1961/62-es évadban már a Tatabánya együttesét erősítette. Az első szezonban 23 bajnoki mérkőzésen 11 gólt ért el; biztos tagja lett a bányászcsapat csatársorának, Sátori Imre, Rapai László, Lahos László, Pásztor István mellett, részese volt a Tatabánya Intertoto (Rappan) Kupa menetelésének is.

 

tbsc6162.jpg

Az 1961/62-es Tatabánya

 

A következő évben már kevesebb lehetőséget kapott a csapatban, mindössze hat bajnokin lépett pályára, az idény nagy részét a tartalékok között játszotta végig. Szintén a tatabányai tartalékcsapattal kezdte az 1963-as őszi féléves bajnokságot is, de ekkor már a távozás gondolatával foglalkozott. A tatabányai vezetők nem is gördítettek akadályokat eligazolása elé, a 28 éves csatár a Székesfehérvári MÁV Előre együtteséhez készült.

Sajnos soha nem lehetett a székesfehérvári vasutascsapat játékosa.

 

halalhir.PNG

Népszava, 1964.12.24.

 


„Kazinczy László nincs többé... A Tatabányai Bányász fiatal, mindössze 29 éves csatára a múlt héten – autószerencsétlenség következtében – életét vesztette.

Technikailag és taktikailag igen jól képzett csatár volt. Kedvenc posztján, jobbösszekötőben, nem egyszer nyújtott kimagasló teljesítményt. Később a Tatabányai Bányász együttesébe került s itt hosszú időn át a támadósor egyik erősségéltek bizonyult.

Akik rendszeresen olvasták a Népsportot, tapasztalhatták, hogy jelentékeny újságírói vénával rendelkezett. Humoreszkjei, karcolatéi, a sportéletből vett írásai sok derűs félórát szereztek az olvasónak.
Szerény, rendkívül rokonszenves fiatalember volt a magánéletben. Az egész magyar futballtársadalom őszintén gyászolja.”

Képes Sport, 1964/53.

 

„Káprázatos tehetségű futballsztár” volt – írta róla mintegy harminc évvel a balesetet követően Lakat T. Károly a Nemzeti Sport hasábjain. Sajnos Kazinczy is egyike azon egykori kiválóságainknak, akik emléke szinte teljesen kitörlődött a hazai futballtörténetből.

 

A cikk elkészítéséhez az Arcanum Digitális Tudománytár, valamint a Hungaricana Közgyűjteményi Portál digitalizált dokumentumait (Népsport, Nemzeti Sport, Képes Sport, Labdarúgás, Dolgozók Lapja, Népszava) használtuk fel.

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtortenet.blog.hu/api/trackback/id/tr9413691126

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása