Elfeledett főszereplők - Életrajzok és történetek a magyar futball 120 évéből
2019. március 31. írta: thac

Elfeledett főszereplők - Életrajzok és történetek a magyar futball 120 évéből

Kedves Olvasók! 

Megjelent a blog néhány régebbi írását, valamint új cikkeket tartalmazó Elfeledett főszereplők - Életrajzok és történetek a magyar futball 120 évéből című kötet az Aposztróf Kiadó gondozásában.

 

elfeledett_foszereplok_borito_300dpi.jpg

 

A magyar futballtörténet újrafelfedezésének korszakát éljük. Az Aranycsapat és a négy–öt meghatározó magyar nagycsapat tagjain túl is egyre több régi játékos neve és élettörténete elevenedik fel, újabb és újabb, a hazai futballt alakító események és folyamatok kerülnek bemutatásra. Ez a könyv olyan egykori játékosokról íródott, akikről kevés szó esik. Akik ha saját korszakuk vagy saját klubjuk meghatározói is voltak, nem tartoznak a magyar labdarúgás mindenki által ismert szereplői közé, karriereik fordulatai, a pályafutásukat érintő, sok esetben egyenesen befolyásoló külső események ugyanakkor „mélyfúrás” jelleggel visznek közelebb minket az elmúlt százhúsz év társadalom- és futballtörténetének megismeréséhez.

Kik játszottak az első magyar bajnokcsapatban, és hogyan alakult életük a futballbajnoki cím megszerzése után? Hogyan és miért vándoroltak ki futballistáink az első, a második világháború, majd az 56-os forradalom után, és milyenek voltak egy kiszerződött vagy emigrált magyar labdarúgó külföldi karrierlehetőségei? Milyen volt profi labdarúgónak lenni a húszas–harmincas években, és mi lett a profikkal pályafutásuk végeztével? Mit tett a két világháború a magyar (futball)társadalommal az egyének és a családok szintjén? Milyen volt sztárnak lenni a két háború között, és milyen veszélyek lestek a hirtelen jött sikertől megrészegült ifjú sztárokra a Kádár-korszak „békeéveiben”?

A kötet nem szintetizál, nem ad összefoglaló magyar társadalom- és futballtörténeti áttekintést, de a bemutatott életpályák révén sok fontos részlettel gazdagítja ismereteinket, és természetesen emléket állít a magyar futballtörténelem sok „elfeledett” egykori főszereplőjének.

A könyv kapható a Libri, a Líra könyvesboltokban, illetve megrendelhető online is.

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtortenet.blog.hu/api/trackback/id/tr4414730505

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.