Futballistából rendőr, rendőrből edző - Ember József, Ghána és Nigéria kapitánya
2020. május 06. írta: thac

Futballistából rendőr, rendőrből edző - Ember József, Ghána és Nigéria kapitánya

Ember József 1908. március 15-én született Soroksáron id. Ember József törvényszéki börtönőr és Szabó Rozália gyermekeként. A szolnoki törvényszéki fogházban dolgozó id. Ember József 1913-ban lépett át az államrendőrséghez, és hamarosan a detektívi kar tagjává vált. Az 1920-as évek elején elsősorban a Tanácsköztársaság alatt politikai szerepet betöltött személyek összegyűjtésében jeleskedett, a harmincas években azonban bűnügyek felderítésében is szerepet kapott, 1928-ban ő leplezte le többek közt a hírhedt szárföldi gyújtogatót, a pesterzsébeti pénzhamisítókat, majd a harmincas években (1936. július 12-én) bekövetkezett haláláig a lopási főcsoportban tevékenykedett.

Az ifjabbik József 15 éves korában, 1920-ban az Erzsébeti TC csapatában kezdett futballozni, a korosztályos csapatokban mutatott tehetsége folytán 1924-ben már az ETC első csapatában is bemutatkozhatott. Az 1926-27-es bajnokság tavaszán Profi II.B ligában szereplő Kecskeméti FC-hez szerződött, a klub azonban viszonylag gyorsan, már a következő szezon elején csődbe jutott, a fiatal csatár így a Kanizsa FC játékosa lett. A II. B liga gólrekordereként vetett rá szemet az élvonal egyik élcsapata, az Újpest. Bár az újpestiek a gárda 1928. májusi görögországi túráját követően még nagy reményeket fűztek Ember játékához, a csatár végül csak két mérkőzésen, 1928. júniusában a Sabaria, majd a Bocskay ellen kapott helyet az első csapatban. Az 1928-29-es évad első fordulóiban csak az Újpest tartalékcsapatában szerepelt, majd még 1928 őszén a Budai 33-hoz igazolt. A Budainál végre magára talált, probléma nem a játékával, inkább nehezen kezelhető egyéniségével volt – hol a szurkolókkal, hol a rendőrökkel, hol a játékvezetőkkel, hol saját csapata vezetőségével került összetűzésbe, így hát gyakori szereplője volt a sportlapok eltiltásokkal foglalkozó rovatainak.

ember1.JPG

Ember József

 

1932-ben ismét az ETC együtteséhez szerződött, itt azonban nem töltött sok időt – 1933 márciusában Csehszlovákiába távozott, és a Viktoria Plzen játékosa lett. 1935 elején tért vissza Magyarországra, és újra Pesterzsébeten bukkant fel. Bár az Erzsébet FC tervezte újbóli játékba állítását is, erre végül nem került sor, 1936-tól viszont immáron edzőként lépett a klub szolgálatába. 1937-től az amatőr EMTK, 1940 januárjától a Tipográfia edzője lett, a következő évben pedig a Gammához szerződött, ahol először a kölyökcsapat edzéseit vezette, majd Sós Károly mellett az első csapat segédedzője lett. Sós távozását követően 1944 nyarán vette át az első csapat irányítását, és pozícióját a háború végét követően Budai Barátsággá átnevezett klubnál is megőrizte.

Közben hivatali pályafutása is felívelt: az eredetileg egy kereskedelmi iskolát végzett, drogistaként dolgozó fiatalember vélhetően apja hatására lépett a rendőrség állományába, a negyvenes évek elején rendőrségi díjnok, majd rendőrségi kezelő. 1945-ben belépett az MKP-be, majd 1946-tól Budafok rendőrkapitánya lett. 1947-ben már alezredesi rangban helyezték Szombathelyre, a városi és járási rendőrkapitányság vezetői pozíciójába. 1947 nyarától a Szombathelyi Haladás vezetőségének tagja, 1949 őszéig a csapat szaktanácsadójaként működött.

1949 szeptemberében az UTE vezetőedzője lett; a Dózsa SE megalakulásakor a csapat főtitkárává nevezték ki, így edzői tevékenységét egy időre felfüggesztette. Újpesten már nem is tért vissza a kispadra, 1952 elején Sztálinvárosba került, ahol az újonnan alakított és NB II-be sorolt labdarúgócsapat, a Sztálin Vasmű Építők vezetőedzői feladatát kapta meg. Rendkívül erős kerettel vághatott neki a bajnokságnak, a kommunista mintaváros csapatába a Budapesti Dózsa, a Budapesti Honvéd, a Budapesti Bástya számos játékosát vezényelték át, így meglepetést nem is okozott, hogy az együttes nagy fölénnyel megnyerte az NB II Közép csoportját, majd az osztályozókört is, és feljutott az élvonalba.

sztalin_vasmu.jpg

A Sztálin Vasmű Építők bajnokcsapata 

 

Az első osztályban már nem maradt a sztálinvárosiaknál, két héttel a rajt előtt szerződést bontott a klubbal, és Pozsonyba költözött, ahol a helyi belügyes csapat, a TJ Červená Hviezda Bratislava edzője lett. Itt is egy évet töltött, a bajnokság harmadik helyén végzett csapatával. Edzői karrierje 1955 elején vett új lendületet és irányt; a Kínai Népköztársaságba szerződött, feladatai közé került a kínai válogatott olimpiai felkészítése, a bajnoki rendszer felépítése, valamint az edzőképzés kialakítása és vezetése is. A kínai labdarúgókkal nem ekkor találkozott először, hiszen 1954-től másfél évig vezette a Magyarországon tanuló kínai főiskolások edzéseit. Nem egyedül utazott a távol-keleti országba, Szabó Pál, a Ferencváros, a Vasas és a Diósgyőr egykori edzője lett a munkatársa.

A következő években Ember és Szabó kínai munkája rendszeresen felbukkant a hazai sajtóban.  „Megérkezésünk után azonnal megkezdtük a válogatás munkáját, mert az olimpiai keret kijelölése volt az első feladat. Pekingben, Sanghajban, Tiencsinben és Semjanban tanulmányoztuk többek között a kínai labdarúgást, amely nagy jövő előtt áll, ezt ilyen rövid idő után is bátran kijelenthetem. – nyilatkozta 1956 elején az MTI-nek. – Kínában mindenütt hatalmas az érdeklődés a labdarúgás iránt, egyes mérkőzésekre zsúfolásig megtelnek a pályák. Sok jó játékost láttunk utazásunk alatt, úgyhogy nem Is volt nehéz a válogatás munkája Jelenleg 36-os kerettel dolgozunk, ennek zömét a Magyarországon is járt kínai főiskolás játékosok adják. A keret tagjai máris nagy előrehaladást tettek. Főleg erőnlétük, mozgékonyságuk és ruganyosságuk kiváló, de technikai téren is napról napra fedődnek. Különben elmondhatom, hogy öröm a kínai labdarúgókkal dolgozni, mert valamennyiükben igen nagy a tudásszomj, a szorgalom, fegyelmezettségükre pedig szinte nem lehet megfelelő jelzőt találni.” (Szabad Nép, 1956.01.22)

A két edző 1957 decemberében tért vissza Magyarországra. Ember József hamarosan új szerződést kapott, 1958 januárjában karrierje során másodszor is Sztálinvárosba költözött, ahol a Sztálin Vasmű Építők helyét átvett új csapat, a Sztálinvárosi Vasas edzője lett. A másodosztályú klubnál két félszezont töltött, közben 1958 második felében már a magyar B-válogatott mellett is edzősködött. 1959 januárjában hagyta el Sztálinvárost, a távozás sajátos körülményeiről a Hétfői Hírek (a Vasárnapi Hírek elődje) számolt be. „Szűkszavú kőnyomatos közlemény számolt be a héten arról, hogy a Sztálinváros felbontotta szerződését Ember Józseffel, a nem régen Kínából hazatért edzővel. Palicskó, Farsang és Zalai nevű játékosaira pedig nem tartanak továbbra igényt. A vérbeli szurkoló, a sport szerelmese, szeret a sorok között olvasni. És az olvasók ebben az esetben úgy érezték, hogy nyomós okai lehetnek annak, hogy az NB II. egyik élcsoportban álló egyesülete megválik három legjobb labdarúgójától. Igyekeztünk megfejteni a talányt. Ezeket tudtuk meg: Ember József edzőnek 4200 forint havi fizetése volt. Ebből az összegből 2000 forintot, másodállásként a Vasmű fedezett. Mivel a vállalat az 'edzőnek felmondta másodállását, és az egyesület a különbözetét nem tudja fizetni, Ember József szerződésbontást kért. Miután ehhez hozzájárultak, máris Csehszlovákiába utazott. Sokan tudni vélik, hogy a bratislavai Vörös Csillaggal tárgyal...” (Hétfői Hírek, 1959.01.26) Csak összehasonlításképpen: 1958-ban a munkások és alkalmazottak havi bruttó átlagbére 1478 Forintot tett ki. (Tények könyve 1997. Greger-Delacroix Kiadó.)

Ember csakugyan Pozsonyba ment, de ezúttal nem a Červená Hviezda, hanem a városi rivális, Slovan edzőségét vállalta el, az 1958–59-es szezon végén a 8. helyen zárt az együttessel (a bajnok a Červená Hviezda lett). Ahogy Sztálinvárosból, úgy Pozsonyból is idény közben távozott – a következő bajnoki szezon felénél, 1960 elején ismét Magyarországon bukkant fel. Nem maradt sokáig: április elején Kemény Tibor társaságában már útnak is indult, hogy részt vegyen a ghánai futballélet megszervezésében. (Képes Sport, 1960.04.05)

Kwame Nkrumah, a független Ghána első elnöke a labdarúgást a nemzeti identitás megteremtésén túl a „pánafrikanizmus” eszközének is látta. Jelszava volt: „Afrikának egyesülnie kell!” A ghánai zászlón is szereplő fekete csillag, valamint a ghánai labdarúgó válogatott elnevezése, a Fekete Csillagok (Black Stars) is a pánafrikai mozgalom elindítója, Marcus Garvey emblematikus hajózási vállalatának nevére utalt. Nkrumah számára a futball egyszerre jelképezte a gyarmatosítók elleni lázadást és az afrikai egység megmutatkozását, az önálló afrikai futballt a földrész gyarmati uralom alóli felszabadulásának jelképének tartotta. Saját csapatot alapított Real Republicans FC néven, amely az 1960-as évek első felének jellemzően botrányba fulladó ghánai bajnoki és kupaküzdelmeinek kiemelkedő egyesülete lett. Nkrumah klubját modellértékűnek szánta, a többi ghánai sportklub azonban csak mérsékelten lelkesedett iránta, a csapatépítés során ugyanis a Real Republicans meglehetősen egyszerű módszerhez folyamodott: a különböző csapatokban felbukkant tehetséges játékosokat nemes egyszerűséggel átirányította saját keretébe. Ha valamely játékos vagy csapat esetleg ellenállt, az személyesen Nkrumah elnöktől kapta meg példás büntetését.

gl-1964-65-real-republicans-club-sitting.png

A Real Republicans

 

Ember 1960 májusában máris nagy sikert ért el a fiatal ghánai válogatottal: 5:1 arányban legyőzték az Accrában vendégeskedő angol kupagyőztes Blackpool gárdáját. Ne gondoljunk itt modern értelemben vett nemzeti válogatottra: a ghánai válogatott lényegében Nkrumah elnök privát csapata, a Real Republicans játékosaiból állt, amelybe a nemzetközi mérkőzések alkalmából behívtak egy-egy plusz játékost valamelyik ghánai amatőrcsapatból. A győzelmet a mérkőzés rádióközvetítésének köszönhetően kis túlzással egész Ghána ünnepelte. A meccs hőse a ghánai center, Edward Acquah volt – valamennyi ghánai gólt ő szerezte.

ember_ghana.JPG

Ember József a ghánai csapat játékosaival. A kép bal szélén Edward Acquah (Labdarúgás, 1962/2)

 

A következő években több neves kelet-európai csapat indult ghánai vendégjátékra – többek között a Dinamo és a Lokomotiv Moszkva, 1963-ban pedig nem kisebb klub, mint a Real Madrid tett eleget Nkrumah elnök meghívásának (a madridi alakulat volt Nkrumah nagy kedvence, innen kapta nevét a Real Republicans is). A ghanai csapat is járt Európában, 1961-ben nagy túrát tettek a kelet-európai szocialista blokk országaiban. „Ami számomra a legmeglepőbb volt, a tanulékonyságuk, gyors gondolkodásuk és hatalmas szorgalmuk. Határozottan van érzékük a labdarúgáshoz, gyorsak és a nagy melegben sem tikkadnak el. Technikai és taktikai téren azonban még feltétlenül fejlődniök kell.” – jellemezte a ghánai labdarúgókat egy 1962-ben a Labdarúgásnak adott interjúban. (Labdarúgás, 1962/2).

Noha a ghánai futball az amatőrizmus alapjain épült fel (nem hivatalos kivételt csak Nkrumah csapata, a Real Republicans jelentett), az edzői kar tagjai „állami edzőként”, tehát hivatalosan is állami alkalmazottként dolgoztak. „Területenként képzett trénerek foglalkoznak a helyi csapatokkal. Az edzők Itt egyhónapos tanfolyamon vettek részt, három hónapot Csehszlovákiában, egyet Nyugat-Németországban tanultak. Ezeket az edzőket elsősorban régi válogatott játékosokból verbuválták. Személygépkocsit kaptak, mert anélkül Itt leküzdhetetlenek a nagy távolságok, s hozzájuk tartoznak területük első és második ligás csapatai, valamint az Iskolabajnokság Is. Rendszerint havonta más-más csapatnál tevékenykednek, és havonta egyszer tanácskoznak a trénertestületnél.” (Magyar Ifjúság, 1963.01.12)

a_kwame-nkrumah-greets-black-stars.jpg

Kwame Nkrumah és a Black Stars játékosai

 

1963 januárjában Ember József megvált a Black Stars-tól, és Kumasiba, a korábban rövid ideig Varga György által is irányított Asante Kotoko csapatához távozott. 1963 decemberében megmérkőzött a Ghánában vendégszereplő magyar olimpiai válogatottal (a Lakat Károly vezette magyar csapat 4:1-es győzelmet aratott), az 1963–64-es szezon végén pedig bajnoki címet ünnepelhetett együttesével. Ember nagy kedvenccé vált Kumasiban, 1964 szeptemberében mégis szerződést bontott, és Nigériába tette át a székhelyét. Lagosban ismét a válogatott mellett vállalt munkát, a nigériai nemzeti csapat főedzői és szaktanácsadói pozícióját kapta.

„Nagy sikereket ér el Ember József, az ismert magyar edző Nigériában, amelynek a válogatottja az utóbbi időben több szép győzelmet aratott. A csapat néhány napja Togo ellen is győzött volna, ha 2:0-ás nigériai vezetésnél nem kellett volna félbeszakítani a mérkőzést. A rendőröknek és a nigériai játékosoknak csak közös erővel sikerült Ember Józsefet megmenteniük az elfogult togói szurkolók bosszújától.” – számolt be tevékenységéről 1966 márciusában „kis színesként” a Népszabadság. (Népszabadság, 1966.03.17) Ember József vezetésével vett részt Nigéria labdarúgó-válogatottja az 1968-as olimpián is – bár nem jutottak túl a csoportmérkőzéseken, a Brazília elleni 3:3 mindenképpen figyelemreméltó eredménynek számított.

ember_nigeria.JPG

Ember József a nigériai csapat egy játékosával (Ország-Világ, 1965/39)

 

1968 után Ember József neve váratlanul eltűnt a magyar sajtóból, életének további eseményeire már csak egyéb források alapján tudunk következtetni. 1969-ben kérvényezte, hogy kommunista párttagságát „hosszabbítsák meg” az 1945 előtti időszakra is. Ezt a kérvényt az MSZMP Budapesti Végrehajtó Bizottsága elutasította. Hogy Ember József hazatért-e még Magyarországra, vagy sem, nem tudjuk biztosan – 1982. december 8-án az NSZK-ban, Nürnberg városában halt meg.

 

A cikk elkészítéséhez felhasználtuk az Arcanum Digitális Tudománytár, valamint a Hungaricana Közgyűjteményi Portál digitalizált dokumentumait

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtortenet.blog.hu/api/trackback/id/tr7715664820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cuhavidéki 2020.05.07. 16:18:00

Ghanai eredmėnyeit ma is számon tartják, hiszen megnyerték az Uhuru-kupát ės a nyugat-afrikai Gold-kupát 1963-ban.
süti beállítások módosítása