Az első bajnokok - Lucius, a futóbajnok fedezet
2018. október 24. írta: thac

Az első bajnokok - Lucius, a futóbajnok fedezet

Lucius Károly Frigyes Ottó Bécsben született 1873. november 19-én Lucius Károly Henrik (Karl Heinrich Lucius?) és Köllen Lucia gyermekeként. Valószínűleg német származású apját 1887-ben már budapesti „papírkárpitáru üzlettulajdonosként” (máshol egyszerűbben fogalmazva tapétagyárosként) találhatjuk meg, üzlete a Szondi utcában működött, a család lakása a Csengery utcában volt.

Mint kora labdarúgói közül csaknem mindenki, Lucius Károly is más sportágakban kezdte karrierjét, 1891-ben két alkalommal is megnyerte a Budapesti Korcsolyázó Egylet korcsolyaversenyét. Ezt követően egy időre eltűnt a színről, s csak 1897 novemberében látjuk viszont már „magánhivatalnok”-ként, amikor is a BTC választmánya a klub tagjává fogadta. Bár egy fennmaradt fotó szerint már 1897-ben a BTC futballcsapatának tagja lett, csak 1898-tól láthatjuk a nevét a különböző bemutató mérkőzések tudósításaiban vagy összeállításaiban a balhátvéd posztján. Ugyanebben az évben kerékpárversenyzőként is felbukkant, 1900-ban pedig atlétaként is kipróbálta magát, több alkalommal meg is nyerte a BTC különféle atlétikai háziversenyeinek síkfutás-számait. Közben a futballcsapatban is tovább szerepelt, Bádonyi kapussal és Harsády József jobbhátvéddel együtt stabil védelemmé álltak össze.

Football-játék Sylvester éjjelén. A maga nemében páratlan módon ünnepelték meg többen a Budapesti Torna-Club football-játékosai közül az új esztendőt. Sylvester éjjelén jókedvűen kimentek a millenniumi pályára és éjfél előtt nehány perczczel játékhoz fogtak és játszottak addig, míg tartott az éjféli harangszó. A játéknak érdekes képet nyújtott a havas talaj és a sűrűn szálló hó. A víg hangulat és a homály lehetővé tették, hogy a goalok — daczára a rövid időnek — sűrűn essenek. 3:3 végződött a játék, az első goalt pedig — kétségtelenül a XX-ik század első goalját — Faubel Gusztáv rúgta.
Az új esztendő ezen ötletes megünneplése kétségen kívül érdemessé teszi a derék football- játékosokat, hogy róluk névszerint megemlékezzünk. A játékban résztvettek egyrészről: Mannó Miltiades, Ray Ferencz, Stobbe Kálmán, Fenk Nándor, Róka János, Germán Frigyes, Buda István, Ordódy Béla, továbbá Steiner Hugó a pályaszövetség titkára; másrészről: Guttmann Alfréd, Kakas Gyula, Faubel Gusztáv, Bádonyi, Stobbe Ferencz, Otte Ferencz, Klimkó István, Skrabák és Lucius Károly.

(Sportvilág, 1901.01.05)

Az első hivatalos magyar bajnokságban a BTC alapemberének számított – 6 bajnoki mérkőzésen lépett pályára –, és a Budapesti Ramblerek keretébe is bekerült. 1901. április 11-én az „MLSZ válogatott” tagjaként pályára lépett az angol Richmond AFC, másnap pedig a Surrey Wanderers elleni, a Millenáris pályáján megrendezett mérkőzésen. A hazai bajnokik mellett játszott a BTC együttesében a bécsi Cricketterek elleni mérkőzésen is.

A BTC futballcsapatában az osztrák Rudolf Wagner (Wagner Rezső) érkezésével a hátvédsorból a fedezetsorba került Ordódy és Skrabák mellé. A csapatból mindenekelőtt futógyorsaságával emelkedett ki, ami nem meglepő, tekintve atlétaként elért sikereit: 1901 októberében 100 méteres síkfutásban megnyerte a Plzenben megrendezett cseh atlétikai bajnokságot is.

lucius_atleta.PNG

Lucius, a futóbajnok

(Sportvilág, 1901.10.06)

„Mint kerékpáros 1897-ben rendezett országúti juniorversenyen nagy fölénynyel győzött ellenfelein s számos versenyben elért eredményei folytán a magyar versenyző gárdának sikerrel szereplő tagja lett. Mint football-játékos sokszor segítette diadalra egyletének a B.T.C.-nak csapatát s a tavaszi bajnoki forduló m inden mérkőzésében aktiv részt vett. Ambicziója nagy szorgalomra buzdította, s a futás terén elért sikerei révén Magyarország legjobb sprintereinek egyikévé lön. Legutolsó szereplése betetőzte sikereinek sorozatát azzal a győzelemmel, melynek révén Csehország 100 méteres bajnokságának birtokába jutott. A versenypályán Steiner Hugó kitűnő vezetése alatt trainorozó csoportnak leglelkiismeretesebb tagja.” – jellemezte őt a Sportvilág újságírója.

(Sportvilág, 1901.10.06)

richmond1902.PNG

A Richmond AFC 1902-ben

(Sportvilág, 1902.03.03)

Az 1902-es bajnokságban is a BTC játékosa maradt. A bajnokikon kívül sok nemzetközi mérkőzésen is szerepet kapott; játszott a Vienna, a Boldklubben 1893, a Bonner FV, a Cesky AFC, a Cricketterek ellen, a cseh Slavia elleni, hatalmas BTC-sikert hozó, 4-2-re megnyert találkozón, majd a Slavia 9:2-es visszavágását hozó meccsen is. A Budapesti Ramblerek csapatában 1902. március 31-én a Richmond ellen 0:5-re elveszített mérkőzésen, a Bécsi Ramblerek ellen pedig két alkalommal, a 2:0-ra megnyert és a 2:3 arányban elveszített találkozón lépett pályára.

s1902.jpg

Az SK Slavia 1902-es csapata

Forrás: http://www.slavia.webzdarma.cz

1903 márciusában a BTC végre elkönyvelhette első győzelmét a First Vienna FC elleni mérkőzéssorozatában is; az 5:0-ra megnyert meccsen Lucius a csapat egyik legjobbja volt, a tudósítás szerint „neki köszönhető, hogy az egyedül száguldó bécsi csatár eredményt elérő törekvéseit az utolsó pillanatban meghiúsította”. (Sportvilág, 1903.03.15) Március 29-én új ellenféllel, az európai körúton lévő belga Leopold FC  együttesével csapott össze a BTC; a piros-fehérek 2:0-ra nyertek, Luciust ismét a csapat legjobbjai között említette a Sportvilág. A már 30 éves fedezet a bajnoki és a további nemzetközi mérkőzéseken (többek között a Richmond, a Civil Service, a Slavia ellen) is megállta a helyét, az 1904-es bajnoki évadra azonban már kikerült a BTC kezdőcsapatából. Figyelmét az atlétikára összpontosítva a BTC atlétikai osztályának kapitánya lett, de a futballtól sem szakadt el: 1904 augusztusban Luciusszal mint csapatkapitánnyal az élen megalakult a BTC „senior” futballcsapata.

leopold.PNG

A brüsszeli Leopold FC

(Sportvilág, 1903.04.05)

1909-ben az MLSZ tisztikarába választották, ugyanebben az évben a BTC labdarúgó szakosztályának vezetője lett – pozícióját 1911-ig töltötte be. Néhány másodosztályú bajnoki mérkőzést már az első bajnoki évadokban is vezetett, akkor szerzett képesítése alapján 1910-ben szövetségi bíróvá minősítették, ettől az évtől kezdve rendszeres vezetője lett a hazai bajnoki és egyéb mérkőzéseknek.

Még 1903-ban megnősült, Horváth Rozáliát vette feleségül – esküvői tanúja egykori csapattársa, Harsády József volt. Érdekesség, hogy házassági anyakönyvében, majd 1904-ben született (és néhány hónapos korában meghalt) gyermeke születési anyakönyvében "bécsi illetőségű osztrák állampolgár"-ként tüntették fel. A Keleti pályaudvarhoz közel, a „Csikágó” városrészben, a Murányi, majd a Nefelejcs utcában lakott, a civil életben a Székesfővárosi Elektromos Művek hivatalnokaként, főfelügyelőjeként tevékenykedett. Az 1920-as években munkahelye csapatánál, az Elektromosműveknél töltötte be a labdarúgó szakosztályvezetői tisztséget – az Elektromosművek ekkor érte el első komolyabb sikereit: az Élelmiszerüzem és a BESzKÁRt előtt megnyerte a Budapest Sport Egyesület által szervezett Sipőcz-serleg 1924/25. évi sorozatát. 

Lucius Károly 1926. június 9-én hunyt el Budapesten, az Új Szent János Kórházban; a kor népbetegsége, a tüdőtuberkulózis végzett vele. Emlékének munkahelye, az Elektromos Művek 1928-ban és 1929-ben a Lucius-serleg mérkőzéssorozattal adózott – az "elektromos" cégcsapatok részére megrendezett sorozatot az első évben a Vezetékfelülvizsgálat, a második alkalommal a Szerelés együttese nyerte meg.

 

A cikk elkészítéséhez az Arcanum Digitális Tudománytár, valamint a Hungaricana Közgyűjteményi Portál digitalizált dokumentumait (Sportvilág, Nemzeti Sport, Pesti Napló, Fővárosi Közlöny, Budapesti Cím- és Lakjegyzék) használtuk fel.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtortenet.blog.hu/api/trackback/id/tr1514319511

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása