Utólagos beköszöntő
2014. december 11. írta: thac

Utólagos beköszöntő

Bár kétségkívül jogos lehet az elvárás, hogy egy újonnan induló blog kezdő bejegyzésében történjen meg a kötelező jellegű bemutatkozás és kerüljön bemutatásra a blog célja, szándéka, talán még nem késő, ha – észlelve ezt a blogunkat érintő hiátust – most, kissé megkésve tesszük ezt meg.

Számtalan labdarúgással foglalkozó blog van, köztük egészen kiválók is, minek hát még egy – merülhet fel a kérdés. A válasz az, hogy a Futball és történet nem feltétlenül „hagyományos”, rövid aktuális eseményekre, esetleg egy-egy résztémára fókuszáló futballblogként kíván működni, célunk az, hogy a hazai futballtörténet-írásban némiképp hiányzó leíró jellegű, szintetizáló szándékú írásokat jelenítsünk meg, statisztikai alapokra építve.

 

elore.png

 

Az egyes klubok történetének feldolgozottsága esetleges – egy-egy klub esetében kis túlzással a serdülő II eredményeiről és játékosairól is vannak adataink, más kluboknál az első osztályban szerepelt játékosok összegyűjtése is komoly kihívások elé állítja az erre vállalkozókat – nem csak „kis” vidéki, hanem komoly NB I-es múlttal rendelkező, akár többszörös bajnok csapatok esetében is. Ha az online elérhető információkat nézzük, a helyzet még rosszabb. Kidolgozott, jól dokumentált, statisztikákat is közlő klubtörténeti oldalakból nagyon kevés van; egyes részterületeket (tabellák, klubnév-változások, stb.) néhány összegző igényű tematikus oldal közöl, teljeskörű játékos-statisztikákat, klubtörténeteket, általános futballtörténeti információkat azonban gyakorlatilag sehol sem találunk.

Blogunk bejegyzéseinek alapját egy több mint tízéves adatgyűjtő és adatfeldolgozó munka eredményei képezik. Ennek során napilapok, klubtörténeti kiadványok, almanachok, közlönyök és sok más egyéb forrás felhasználásával hoztunk létre egy az NB I és az NB II minden egykori csapatára kiterjedő adatbázist. Az adatok rögzítésében több tíz kollégánk, ismerősünk, barátunk vett részt, a játékoskarrierek összeállításához, a játékosok azonosításához egykori játékostársak, szakvezetők, szurkolók segítségét is igénybe vettük.

A munka még nem ért a végére (éppenséggel még az a lehetőség is fennáll, hogy természeténél fogva sosem fog véget érni) – nap, mint nap hozzájutunk ugyanis új információkhoz, amik révén javítjuk a meglévő adatainkat, kiegészítjük azokat, új elemekkel bővítjük az adatköröket.

Ez a blog az első komolyabb bemutató terepe kíván lenni ennek a munkának; egyfajta kísérlet arra, hogyan lehet statisztikai adatokra alapozva történeteket, eseménysorokat ismertetni, elhelyezni azokat egy-egy adott korszakban, összefüggéseket keresni és ábrázolni, de közben a részleteket sem szem elől téveszteni.

Reméljük, céljainknak legalább egy részét sikerül majd megvalósítanunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtortenet.blog.hu/api/trackback/id/tr536937707

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása