Csiga, a szélvész BAK szélső kalandja Erdélyben
2015. január 09. írta: sjose

Csiga, a szélvész BAK szélső kalandja Erdélyben

Az első világháború utáni zavaros időkben számos labdarúgó távozott külföldre. A szabályok ugyan tiltották a profizmust és a játékosok váltig állították, hogy ők kizárólag álláslehetőségek miatt mentek külföldre, de nyílt titok volt, hogy  pénzért játszottak. Olaszország, Németország és Csehszlovákia mellett kedvelt uticél volt az akkoriban már Romániához tartozó Erdély is. 

A több tucat vándor közé tartozott a pesti BAK Csiga becenévre hallgató "szélvész" csatára Gácsy József is. 1921-ben a jeles játékos Marosvásárhelyre költözött és a helyi TK csapatának lett erőssége, természetesen teljesen amatőr alapon. Karácsonykor váratlanul visszatért Pestre és az első tavaszi fordulóban ismét a BAK csatársorában láthatták a pesti sportbarátok, majd ugyanilyen hirtelenül visszatért Erdélybe. 

A korabeli sportközönség nem tudta mire vélni a szokatlan csapatváltásokat amíg Marosvásárhelyről ki nem derült mi van a gyakori átigazolások mögött. Történt ugyanis, hogy Székelyföld fővárosában egyedül tengette napjait Gácsy, aki egy győztes meccs után némileg emelkedett hangulatban tért haza. Midőn belépett a lakásba legnagyobb meglepetésére két fiatal és egy idősebb hölgyet talált a szobában. A meglepetés ellenére úgy döntött, hogy kipiheni a meccs és az ünneplés fáradalmait és a hölgyek előtt megszabadult ruhájától és befeküdt a szépen megvetett ágyba. A váratlan vendégek, a vendégség alapvető szabályaira fittyet hányva sikoltozni kezdtek és nem hagyták lepihenni a fáradt labdarúgót, sőt a kiabálást folytatva rendőrt hívtak.

Csigát nagyon bosszantotta, hogy nem hagyják aludni és a helyszínre érkező rendőrökkel is konfliktusba került, amint azok kirángatták a meleg ágyból és kipenderítették a ház elé. Itt ébredt rá Gácsy, hogy tévedésből a szomszéd házba ment be és idegen ágyba feküdt le. A vásárhelyi törvényszék először nem volt megértő a tévelygő futballistával szemben és három hónap elzárásra ítélte a jeles szélsőt, aki azon nyomban Pestre tette át székhelyét. Szerencsére szép számmal akadtak a futball szerelmesei Vásárhelyen, akik Csiga nélkül nem tudták elképzelni a csapatot és sikerült rábírniuk a szigorú törvényszéket, hogy az elzárást 1500 lej büntetésre változtassák. A város sportszerető közönsége örömmel adta össze ezt a tekintélyes summát, hogy ismét az ötösfogat (2-3-5-ös felállásban a támadószekció) szélén láthassa a természetesen teljesen amatőr alapon ott játszó pesti üdvöskét.

A BAK csapata az Erdélybe távozott Gácsy nélkül

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtortenet.blog.hu/api/trackback/id/tr827055189

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása