Di Stefano és Luis Aragones csapattársa Mátyásföldről – Kuzman József
2018. január 28. írta: thac

Di Stefano és Luis Aragones csapattársa Mátyásföldről – Kuzman József

1956-ot követően számtalan magyar futballista hagyta el az országot, és próbált szerencsét külföldi klubcsapatokban. Legtöbbjük pályafutása többé-kevésbé ismert Magyarországon is, sokan azonban – bár Európában komoly karriert futottak be –  a hazai sporttörténetben szinte ismeretlenek. Az osztrák és török bajnoki címet szerző, a spanyol első osztályban, valamint az amerikai ligában is megfordult Kuzman József az utóbbiak közé tartozik – egy 1996-os interjún kívül alig van nyoma a hazai sportsajtóban.

 

7832.jpg

  

Kuzman József 1938. december 3-án született Budapesten. A mátyásföldi Ikarus gyár inasaként a gyár csapatában, a Vasas Ikarusban kezdte a labdarúgást. Az 1950-es években a Budapest-bajnokságban szereplő mátyásföldi klubból került az ifjúsági Budapest-válogatottba, ahol – akárcsak az Ikarusban – jellemzően a balhátvéd posztján, de néha balösszekötőként is szerepelt.

 

ifi2.PNG

Népsport, 1954.07.19.

 

ifi1.PNG

Népsport, 1954.08.19.

 

Az 1956-os forradalmat követően 1957 elején elhagyta Magyarországot, Ausztriába távozott. Bécsbe ment, ahol a Kalmár Jenő által irányított SC Wacker edzéseit látogatta, de tétmérkőzésen nem léphetett pályára, az MLSZ követelésének értelmében ugyanis a FIFA a többi emigráló játékoshoz hasonlóan őt is eltilttatta. Kuzman a döntés értelmében egy évig nem szerepelhetett hivatalos mérkőzésen.

1957 végén lejárt az eltiltása, ő pedig a Wiener Sportclub játékosa lett a Honvéd 1956-os csapatában egy bajnokit játszott D. Szabó Gyulával, valamint az MTK (a Bp. Vörös Lobogó) egykori ifistájával, Frivaldszky Tamással együtt. A Sportclub az ötvenes évek második felének egyik legjobb oszrák csapata, 1957/58 osztrák bajnoka volt – bár a még csak 19 éves Kuzman nem vált a csapat alapemberévé, a klub 1958 eleji spanyolországi turnéján már részt vett, ez pedig minden valószínűség szerint hozzájárult ahhoz, hogy a másodosztályból feltörekvő sevillai Betis szerződést kínáljon neki.

 

(D. Szabó később Julius Szabo néven a Linzer ASK csapatában játszott, míg Frivaldszky hamarosan Belgiumba ment, ahol később, a nyolcvanas években sikeres edző lett - többek között az 1985/86-ban élvonalbeli RWD Molenbeek csapatánál is dolgozott.)

 

 

benitez_kuzman_nemes.jpg

Kuzman György (középen) José Benitez, Betis-szakvezető és Nemes György társaságában

http://www.realbetisbalompie.es/en/noticias/la-historia/6969/janos-kuszmann-el-primer-extranjero-en-la-historia

 

Kuzman 1958 áprilisában tehát a Betis hívására Spanyolországba költözött, ő lett az andalúziai klub történetének első idegenlégiósa. 1958 júniusában szerepelt először a zöld-fehér klub színeiben egy barátságos mérkőzésen, a Granada elleni 6-1-es Betis-győzelmet hozó találkozón. A nyár folyamán aztán többször is lehetőséget kapott, a spanyol lapok pedig egyértelműen pozitív hangon írtak róla, a Betis támadójátékának erősödését várták tőle.

 

panini.PNG

 

A Betis időközben sikeresen feljutott a spanyol élvonalba, Kuzman tehát 1958/59-ben már a Primera Divisionban léphetett pályára. Első spanyol elsőosztályú mérkőzését ugyancsak a Granada ellen játszotta 1958. szeptember 14-én – s ha már pályára küldték, két gólt is szerzett, míg a granadaiak csak erejéből csak egy találatra futotta. Parádés lett tehát a bemutatkozás, és a folytatás sem maradt el, a második fordulóban ugyanis a városi rivális Sevilla 4-2-es legyőzéséből ismét két góllal vette ki a részét. Első spanyolországi szezonjában 20 alkalommal lépett pályára és összesen 7 gólt szerzett.

Kuzman kiváló beilleszkedése arra ösztönözte a Betis vezetőit, hogy további idegenlégiósokat, mindenekelőtt magyar emigránsokat keressenek – Nemes György javaslatára Henni Miklóst, a Ferencváros volt játékosát tesztelték, a próbajátékot követően azonban elálltak a szerződtetésétől.

 

betis_1959_01_11.jpg

A Betis 1958/59-es csapata

Állnak: Menendez, Portu, Rios, Santos, Areta, Isidro; guggolnak: Castanos, Kuzman, Vila, Moreira, Del Sol.

https://equiposdefutbol2.blogspot.hu/2017_03_01_archive.html

 

Kuzman 1958 nyarán megkapta a spanyol állampolgárságot, megnősült – felesége az osztrák Jutta Braun színésznő (szépségkirálynő?) lett –, teljesen beilleszkedett Sevilla életébe.  Hat szezont töltött a Betisnél, 87 mérkőzésen lépett pályára. (Csak érdekesség, hogy 1961 és 1964 között a későbbi EB-győztes spanyol szövetségi kapitány, Luis Aragones is Kuzman csapattársa volt.) 1962 után már egyre kevesebb lehetőséget kapott a csapatban, így nem volt meglepő, hogy 1964 májusában klubot váltott, Kubala László és volt ifjúsági válogatott Kaszás László csapatához, az Espanolhoz szerződött.

Ugyanide írt alá 1964 nyarán a Real Madridtól távozó Alfredo Di Stefano is, aki az 1964/65-ös szezonban 7 góljával még 38 évesen is a barcelonai kék-fehérek házi gólkirálya lett. Kuzman 1964/65-ben 20, a következő szezonban már csak 2 mérkőzésen lépett pályára az Espanolban, az évad végén pedig újra útra kelt, és meg sem állt Törökországig, a török bajnok Besiktas játékosa lett.

 

kaszas.jpg

Kaszás László

 

A Betisben Kaszás volt Kuzmann csapattársa az 1956-ban emigrált magyar ifiválogatott tagjai közül, a Besiktasban Szalay Tibor lett az. Bár a török futball ekkor nem tartozott Európa élvonalához, a Besiktas azért nem volt ismeretlen csapat, 1966 májusában igaz, barátságos mérkőzésen, de 2-0-ra verték az Arsenal együttesét.

  szalay_kuzman.PNG

Szalay Tibor és Kuzman József a Besiktasban

www.bjk.com.tr

 

 

1966/67-ben Szalayval és Kuzmannal a Besiktas ismét bajnoki címet szerzett – Kuzman 21 mérkőzésen lőtt 8 góljával nagyban hozzájárult a sikerhez, Szalay ebben az évben csak 3 alkalommal lépett pályára a csapatban. Folytatás azonban nem lett, az évad végén mindkét magyar játékos a tengerentúlra távozott, a National Professional Soccer League-ben (NPSL) szereplő Philadelphia Spartans csapatához.

 

spartans_67_road_jose_kuzman_chiefs.jpg

Kuzman a Spartans csapatában 1967-ben

http://www.nasljerseys.com/Players/K/Kuzman.Joe.htm

 

A Besiktasban Kuzman, a Spartansnál Szalay lett alapember, Kuzman csak kétszer lépett pályára, és már szezon közben klubot is váltott, a United Soccer Association-ben szereplő Cleveland Stokers játékosa lett.

A USA-ben európai (angol, ír, északír, skót, holland, olasz) és brazil klubok franchise-csapatai játszottak. Az 1967-es évad szervezőinek célja az volt, hogy a "báziscsapatok" játékosainak szerepeltetésével ismertté váló csapatok a következő évtől már ténylegesen "saját" játékoskerettel, önálló klubként működhessenek, és egyben sikerre vigyék az általuk népszerűvé tett szervezetet és ligát.

 

stokers_67_road_team.jpg

Stoke City, 1966/67

 

A Cleveland Stokers az angol Stoke City franchise-csapataként jött létre, játékosai 1-2 kivétellel a Stoke keretéből érkeztek kölcsönbe, így Kuzman többek között a világbajnok kapus, Gordon Banks, vagy a több száz angol élvonalbeli szerepléssel rendelkező George Eastham, Roy Vernon, Maurice Setters, Eric Skeels csapattársa lett.

 

A Stoke-on kívül franchise-csapata volt az angol Wolverhamptonnak (Los Angeles Wolves) és a Sunderlandnek (Vancouver Royal Canadiens), az ír Shamrock Roversnek (Boston Rovers), az északír Glentorannek (Detroit Cougars), a skót Dundee Unitednek (Dallas Tornado), Aberdeeennek (Washington Whips) és Hiberniannek (Toronto City), továbbá a holland ADO Den Haagnak (San Francisco Golden Gate Gales), az olasz Cagliarinak (Chicago Mustangs), a brazil Bangunak (Houston Stars) és az uruguayi CA Cerronak (New York Skyliners).

Az 1967-es bajnokság keleti csoportját a Washington Whips nyerte a Cleveland Stokers és a Toronto City, míg a nyugatit a Los Angeles Wolves a San Francisco és a Chicago csapata előtt. A két csoportgyőztes számára rendezett bajnoki döntő a Los Angeles sikerét hozta.

 

stokers_68_road_team.jpg

A Cleveland Stokers 1968-as kerete

http://www.nasljerseys.com/Players/K/Kuzman.Joe.htm

 

1968-ban a USA és a NPSL egyesült, a következő évet a Stokers – újonnan szervezett játékoskerettel – tehát már az újonnan alakult North American Soccer League-ben töltötte. Kuzman erre a szezonra még a csapatnál maradt, csoportgyőztes, majd bajnoki elődöntős lett, az év végén viszont elköszönt Amerikától, és visszatért Európába, méghozzá volt csapatához, a török Besiktashoz.

1968/69-es szezonban a Besiktassal a bajnokság harmadik helyén zárt, de nem hosszabbította meg szerződését, hanem – levezetés jelleggel – játékos-edzőként a másodosztályú Boluspor együtteséhez igazolt. Itt a következő évben megnyerte a török második ligát, a feljutott csapat további vezetését azonban már nem vállalta.

Görögországba költözött, és bár érdeklődtek iránta görög klubok is, felhagyott az aktív játékkal. Rövid ideig még edzősködött Cipruson, majd 1973-ban hazatért Magyarországra. Itthon ott helyezkedett el, ahonnan 1956-ban távozott; a mátyásföldi Ikarus gyárban dolgozott és az Ikarus csapatában játszott, igaz, már csak az öregfiúk között.

 

ikarus.PNG

Népsport, 1981.06.05.

 

Magyarországon szinte teljesen visszhangtalan maradt hosszú és sikeres külföldi pályafutása. Dénes Tamás így zárja az 1996. február 6-i Nemzeti Sportban megjelent interjúját, amely lényegében az egyetlen hazai forrás Kuzman életéről:

 

"Akár „végszóként" is felfogható Kuzman József második feleségének a története. Tavaly Isztambulban járt, a családfő nélkül, ismerősöknél. Az esti dumapartiban „háttérzajként" ment a tév, a török futball történetének légióssztárjairól regéltek. Az összeállításban az egyik legelőkelőbb hely a már több mint negyedszázada visszavonult Kuzman Józsefnek jutott. Törökországban így emlékeznek rá, igy tartják számon. És mi, magyarok...?"

Nemzeti Sport, 1996.02.06.

 

Kuzman József hosszú betegség után 72 éves korában, 2010. június 20-án hunyt el. Mátyásföldön, az ilonatelepi temetőben nyugszik.

 

Kuzman József pályafutása

 

1957/58 Wiener SC

1958/59 Real Betis 20/7

1959/60 Real Betis 12/4

1960/61 Real Betis 24/1

1961/62 Real Betis 24/1

1962/63 Real Betis 2/-

1963/64 Real Betis 5/-

1964/65 Espanol 20/2

1965/66 Espanol 2/-

1966/67 Besiktas 21/8

1967 Philadelphia Spartans 2/1

1967 Cleveland Stokers 13/2

1968 Cleveland Stokers 15/2

1968/69 Besiktas 15/1

1969/70 Boluspor 24/3

 

A cikk elkészítéséhez az Arcanum Digitális Tudománytár digitalizált dokumentumait (Népsport, Nemzeti Sport) használtuk fel.

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtortenet.blog.hu/api/trackback/id/tr6313608743

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása